Je allereerste keer.
Altijd onwennig.
Ook als je voor het eerst in een groep komt. De meeste mensen voelen zich in het begin onzeker. Wie zijn die andere mensen? Wat wordt er van mij verwacht? Wat heb ik bij te dragen?
Of je nu naar het eerst naar de fitness gaat, de schaakclub of het koor. Hoeveel zin je ook hebt, het blijft altijd wat spannend.

Zo ook als je voor het eerst in de OR stapt. Als nieuwgekozen OR-lid kom je waarschijnlijk in een deels bestaande groep. Dat betekent dat de mensen elkaar al kennen. De OR heeft misschien ook al de rollen en de taken verdeeld. Natuurlijk is de start van een nieuwe zittingsperiode ook het moment om de zaken te herzien. Dat biedt de nieuwelingen ook de kans een eigen taak op zich te nemen.

Maar voor jou is het het allerbelangrijkste om je zo snel mogelijk thuis te voelen in de ondernemingsraad. Je eigen plek te vinden.
De eerste stap om je thuis te voelen is om de mensen met wie je de komende jaren gaat werken goed te leren kennen. En zij jou.

Nieuw OR-lid

Wat kun je doen om snel een eigen plek te krijgen?

1. Vraag de voorzitter/secretaris om stil te staan bij je komst. 

Vraag voor de eerste vergadering aan de voorzitter/secretaris of de kennismaking met jou en de OR een agendapunt kan worden. Zorg dat niet alleen jij je voorstelt, maar dat ook ieder OR-lid wat over zichzelf vertelt. Als dat niet spontaan gebeurt kun je gerust een vraag stellen.
Handige vragen zijn: wat vind jij belangrijk aan de OR? Wat vind je het leukste? Het lastigste?
Het beantwoorden van de vragen is ook interessant voor de andere OR-leden

2. Maak met ieder OR-lid persoonlijk kennis. Niet alleen in de OR-vergadering. 
Je kunt bijvoorbeeld koffie gaan drinken met een collega-Or-lid, of lunchen. Pauzes hebben we allemaal. Misschien voel je je wat onwennig in het begin. Dat kun je deels verhelpen door voor jezelf te bedenken wat je te weten wilt komen van de ander. En wat jezelf wilt vertellen.
Sommige mensen willen heel graag weten hoe je thuissituatie eruit ziet, wat je hobby’s zijn, wat je het leukste aan je werk vindt. Natuurlijk ook waarom je in de OR zit. Dat soort vragen kun je ook aan andere stellen. In twintig minuten kun je al aardig wat aan de weet komen van elkaar. De rest volgt dan later wel. Tips:

  • Bedenk een aantal vragen die je de ander wilt stellen
  • Bedenk van tevoren wat je over jezelf wilt vertellen.

O ja, als je met de OR op cursus gaat heb je natuurlijk ook een mooie gelegenheid iedereen even apart te spreken.

3. Laat je stem in iedere vergadering horen. Gelijk vanaf het begin.
Je thuis voelen houdt ook in dat je meedoet. Vragen stelt, voorstellen doet, een opmerking maakt. Het hoeft niet groots of meeslepend te zijn. Het belangrijkste is dat je je stem laat horen. Jezelf laat zien. Dan kunnen de anderen je beter leren kennen en lever je gelijk al een bijdrage.